Állományjavítás pulykákkal

A telt ház tábla a baromfiudvar kerítésén most másképp lett igaz.Elcseréltem 55 darab négyhetes, búbos gatyás, saját keltetésű pipit kukoricára,napraforgóra ,pulyka-és kacsatápra.Többet idegeskedtem miattuk,mint az összes többi miatt.Kettő átszökött a kerítés alatt a tyúkokhoz és persze-miután tyúkeszűek- nem találtak vissza.Vesztükbe rohantak...
Aztán jött a sok eső,akkor úgy láttam, gunnyasztanak.A kánikuláról ne is beszéljünk...Jövőre inkább csak naposakkal csereberélek..(persze ezeket a fogadalmakat jövőre elfelejtem...)

A kacsák már igencsak kamaszodnak.Még szót fogadnak az anyjuknak,de egyre többet járnak külön utakon.Hatalmasat nőttek,még kapnak kacsatápot,de darát is bőven.Reggelente, ha itthon vagyunk ,nyitva hagyom az ajtajukat,és ha van kedvük,kimennek zöldet enni.Egyenlőre még bátor vagyok,mert nem találtak be a veteményesbe és ragadozó sem találta meg őket.

És persze nem élet az élet kiscsibék nélkül.Még egy kotlóst megültettem,aki aztán hagyta kihűlni a tojásokat,de aztán visszatalált hozzájuk.Kereken kettő kiscsibét pátyolgat!!Itt már nem merek statisztikát számolni.A képen pedig az utolsó gépi keltetés maradéka látható.Néhány brahma és néhány falusi.



Az új kedvenc ez a búbos,kopasz nyakú fekete szépség.Bár idén leszűrtem azt a nagy tanulságot, hogy nem a legszebb kiscsibékből lesznek a legszebb baromfiak.....
Az új lakóink pedig a pulykák.Ma hoztuk őket a barátnőmmel közösen.Szigorú szabályokat kell(ene) betartani a használati utasítás szerint,amit hozzájuk csatoltak.Noha már két kiló körüliek,egy hónapon keresztül csak pulykatápot kaphatnak,zöldet is csak a jövő héttől.Huzatmentes helyre és penészmentes alomra van szükségük.Nem érintkezhetnek más baromfival,nehogy megbetegedjenek.És más baromfi trágyájához sem férhetnek Na,ez az a pont,amit nem biztos, hogy be tudunk tartani,miután a tyúkok helyére kerültek és minden tyúkszart nem tudtam összetakarítani.Reméljük a legjobbakat!Jó esetben 25-30 kilósra is meghízhatnak.A barátnőmmel már tervezgettük, hogy disznóvágás helyett pulykavágás lesz az idén.Már láttuk lelki szemeink előtt azokat a hatalmas melleket....amíg el nem olvastuk,milyen kényes jószágok.Remélem,nem kell néhány napon belül elhantolni őket fantasztikus hozzáértésem miatt......

U.I:A hét nagy tanulsága számomra, hogy érdemes abbahagyni az uborka gyomlálását(persze nem volt időm kirakni a hálót és a földön tekeregnek) azelőtt,mikor már a harmadik tő virággal teli uborkát húzzuk ki gaz helyett......

Ribizliszörp főzés nélkül

Édesapám mindig azt mondta,hogy sok bogyós gyümölcsöt kell ültetni a kertbe,mert a fagyok nagy kárt tudnak okozni a többi gyümölcsnél,de a  ribizli akkor is teremni fog....És milyen igaz ez ebben az évben is!Se cseresznyénk,se barackunk...
Amikor először ültettem ribizliket,bokor híján 3 piros ribizli fát és egy fehér bokrot vettem.A fák nem bírták,egyiket megrágták az őzek,egy a hideget nem bírta egy pedig a forróságot.Azóta ültettem már újra pirosat és feketét is,de csak bokrokat.Az a bizonyos első fehér ribizli azóta is ontja a gyümölcsöt minden évben.Most 3 kiló gyümölcsöt szedtem le róla és még fél kiló feketét az új bokrokról.
Szörp készült belőle a régi családi recept alapján.Régen,mindenféle elektromos csodagépek híján húsdarálón darálták le.Én csak megmostam és szárastul összeturmixoltam a vízzel(a szára szinte egyben maradt így is).
3 kg gyümölcshöz (málna,ribizli,egres) 3 dkg borkősav, 1 dkg szalicil és 3 liter víz.
3-4 napig állni hagyjuk,leszűrjük és minden literhez 80 dkg cukrot teszünk.Kevergetjük,amíg felolvad és üvegekbe töltjük.
Én három különböző szűrőn engedtem át,miután nem volt itthon ilyen hatalmas gézem.Gyerekkoromban emlékszem,amikor a lábon álló gáztűzhely szélére volt felkötve és szép lassan kicsöpögött a szörp....
És hihetetlen, hogy az a kevés fekete ribizli is milyen színt tudott adni!!

U.I.:Kérlek Benneteket, hogy továbbra is szorítsatok és imádkozzatok  Bogyóért .Nagyobbak a leküzdendő akadályok,mint mindannyian vártuk és reméltük.Tarts ki,Szilvi!

posted under | 2 Comments

Kertem zöldségei

Eljátszottam a gondolattal-miután már 46 állandó olvasóm van-,hogy Csipkerózsa barátnőmet utánozva sorsolást tartok,ha 50 állandó olvasóm lesz.Attól félek,ha felajánlanék néhány kiscsibét ajándékként,holnap felére esne az állandó olvasóim száma.....Ne aggódjatok,nem merem megtenni!!!

Ezt az időszakot vártam egész télen.Ilyenkor azt szeretem a legjobban, hogy reggelente a kertben sétálgatva találhatom ki,mi is legyen az ebéd.Van málnánk,háromféle ribizlink,és kétféle egresünk.
Van még borsónk,bár már 9 kilónál többet mélyhűtöttem.Jövő héten érik a zöldbab,és már zsenge sárgarépánk is van.A cukkiniket pedig megversenyeztetem, hogy vajon melyiket szedhetem le elsőnek:a sárgát vagy a csíkosat?
De szedhető a mángold és az új-zélandi spenót is folyamatosan.Az első karalábékat is ma húztam ki.Jövő héten abból is mélyhűteni kell már.
A fóliában pedig rengeteg kígyóuborka növekszik,a paprikákkal együtt.Úgy tűnik,idén is uborka kúrát fogok tartani a kacsáknál,mert ennyire nem győzünk rá.
Szóval:igen,ezért érdemes veteményezni.(bár gazokról és gyomokról is fantasztikus képeket tudtam volna mutatni...)

Rákattantam TücsökBogár citromfű és menta szörp receptjeire.Sokkal jobban ízlik,mint a bodzaszörp.Már háromszor készítettem.Nagyon finomak.

Persze ehhez az időszakhoz az is hozzátartozik, hogy nincs időm kenyeret sütni,tésztát gyúrni vagy diót törni.De lassan telik a mélyhűtő és a kamrapolc és ez igen megnyugtató érzés,nem igaz?

posted under | 8 Comments

Borsóözön

Már alig vártam a saját borsónkat.Tavaly nem sikerült olyan jól,és nem tudtam eleget mélyhűteni.A boltban kaphatóak pedig egy kivételével,de azt aranyárban mérik,mind nagy csalódást okoztak,akármilyen extra zsengének is hirdették.Igaz, hogy minden viszonyítás kérdése, hiszen a takarmányborsóhoz képest biztos extra zsengék.....

Egy és háromnegyed kiló borsót vetettem tavasszal,hat ágyásba különböző fajta velőborsókat.Volt köztük Kelvedon csodája, Zsuzsi,Jof,a többit elfelejtettem,de koraiak és későiek egyaránt.
Ez persze az én borsóimat nem tartotta vissza attól, hogy egyszerre érjenek be.Tehát most mindennapos program a borsószedés,fejtés,blansírozás és mélyhűtés.Kedvenc angol sorozatomban Hugh képes volt kicipelni a rezsót a zöldségágyásba,hogy minden vitamint megőrizzen és leszedés után azonnal ott helyben főzött a saját megtermelt zöldségeiből a kert közepén.Én ezt nem tudom kivitelezni,de arra figyelek, hogy lehetőleg a leggyorsabban a mélyhűtőbe kerüljön leszedés után.Idáig több, mint 4 kilót mélyhűtöttem,de a munka felénél sem járok még.Szóval lehet, hogy néhány napig fárasztó munka,de pótolhatatlan kincs.Tudom, hogy sosem volt permetezve és az íze!!!!Láttam ugyan rajta néhány levéltetűt szedés közben,de láttam a katicákat is.Csak buzdítani szeretnék mindenkit,vessen borsót!Foci EB alatt be lehetne fogni a férfiembereket borsófejtésre....
A baromfiudvarra hiába tettem ki a megtelt táblát,már olyan, mint fénykorában a Balaton,csak itt nem NDK-s turistákkal van tele.Azóta, hogy beszámoltam róla,van már kacsánk is.Bár fogadkoztam ,hogy az idén nem lesz...Egyik kedvenc nénim a faluban panaszkodott, hogy egyszerre keltek a kiskacsák,micsoda gond,mert összekeverednek,és a kacsamamák sem tudják,ki kihez tartozik.Mindenképpen eladja az egyik fészekalját.erre nem mondhattam nemet.A 11 néma kacsához grátiszba járt a mamájuk,akit majd idővel visszaszolgáltatok, ha már nem foglakozik a kicsikkel.

Ezt a két gyönyörűséget pedig a szomszéd faluban fényképezhettem le.Kéthetes struccok.Gyönyörűségesek,még sosem láttam ilyen kicsiben.

posted under | 3 Comments

Befőzések

10 kg eper került a konyhámba ,váratlanul.Persze ilyenkor,amikor a legnagyobb szükségem lenne rá,nem találtam meg a vastag fenekű,nagy IKEÁS fazekamat,így több részletben kellett megfőzni.

Lehet, hogy így kellett lennie,különben sosem készült volna 3 féle eperlekvár egy nap alatt.
Az első adag gyümölcscukorral készült,hatalmas eperdarabokkal és agar-agarral.Most akadtam rá,amikor zselésítőt kerestem bioboltban.Elég drága,de kevés kell belőle.Azóta olvastam egy másik természetes zselésítőről is,de azt nem találtam még egyik bioboltban sem.
A következő adagba már csak egy kevés gyümölcscukor maradt,ezt megtoldottam egy kevés barna nádcukorral,ami még a zacskó alján volt.Még hiányzott belőle valami,ezért a lányom lefutott a kertbe és hozott néhány stévialevélkét,aminek a palántáját kint pátyolgatjuk.De azért hozott néhány levélke mentát és citromfüvet is,hogy azt is tegyük bele.Egyáltalán nem lett rossz az a lekvár sem.Persze másnap eszembe jutott az a kevéske rebarbara is ami még a kert sarkában kuporog,de addigra elfogyott az eper.

Tavaly ősszel kaptunk egy befőzőautomatát a barátainktól.Ez egy precízen dunsztoló csodaedény.Így nem kellett tartósítószert tenni a lekvárokba,csak felbontás után kell hűteni.

A harmadik adag pedig hagyományosan,befőzőcukorral készült,teljesen összeturmixolva.Így nem emlékeztet gyümölcsre olyan kóstolót sem,aki utálkozik minden gyümölccsel kapcsolatban.

Bodzaszörpöt sem a hagyományos módon készítettem, hanem tartósítószer nélkül illetve karamellás változatban.A citromsavat is kihagytam,csak citromot tettem bele,de így hiányzik belőle az átütő savanykás íz.Most már mindegy.Majd feljavítjuk citromlével.
(a nagy fazék pedig a kazán tetején ücsörgött.Abban hordtam le a forró vizet csibevágáshoz,csak elfelejtettem....)

U.I: Tegnap fantasztikus saját készítésű szappanokat kaptunk egy kedves ismerős családtól.Van köztük tejes,kakaós ,teafás,mézes,fahéjas.A legjobbat pedig a  kedvenc csokoládém ihlette.Csokoládés-mentás.Ugyanolyan illata van,megindul tőle a nyálelválasztásom és késztetést érzek, hogy leharapjam a sarkát...

Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments