csalitojások

Van a táskámban egy szép keménykötésű füzet,abba írok fel mindent,amit hirtelen fontosnak tartok.Kiállnak belőle papírocskák,bele vannak tűzve számomra fontos fecnik.
A blogomat is ilyennek szerettem volna látni.Mintha az utcán elvesztettem volna és Te megtalálod....

A tyúkoknak csalitojásokat gyártottunk a hétvégén.Nem lettek tökéletesek,kicsit megsültek,megrepedtek,de hát a tyúkok sem észlények,nem igaz?
Egy tyúkos fórumon tanácsolták a pingponglabdával együtt megtévesztés gyanánt.A labdákat kilökték a fészekből,de úgy tűnik,a sóliszt gyurmából készültet a szívükbe zárták.
 Így talán előbb kotlós válik belőlük....

posted under |

14 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

Jó tudni, hogy nem csak én vagyok fecni- és füzetfüggő.:-)Nagyon tetszik az új "köntös", szívesen találom meg bármikor a füzeted!
Nagymamám is sütött csalitojásokat, gondolom só-lisztből ő is, de erre már nem emlékszem.
Milyen izgalmas, hogy már készülődtök...

margoo írta...

Nagyon szép az új külső!!!
Az a tyúk meg ... festeni se lehet szebbet! :)

Remetekert írta...

Huú, nagyon jó lett! Gratulálok az új arculathoz.
Nálam a csalitojásokként a tyúk saját kifújt tojása szolgál, homokkal megtöltve, és viasszal lezárva. A japántyúkjaim finnyásak, idegen tojást nem tűrnek meg a fészkükben, még egymásét sem. Ja, és rendszeresen számolják is :) Ha háromnál kevesebb tojás marad a fészekben, akkor keres új helyet, ha pedig megvan a 11 tojás akkor már kotlik is automatikusan.

Lizi írta...

Kedves Remetekert!

Pont egy hasonló tippet kaptam,csak gipsszel töltött tojásokkal.Biztos lecserélem,mert a wyandottok kidolgozták a ládából az összes tojást.A japán tyúkjaidat pedig irigylem,nekem is volt a rókatámadás előtt...

Eni írta...

Nagyon szép lett az új blogruhád!
Én golflabdával csapom be a tyúkjaimat, az elég nehéz nem tudják kilökni, de a Te megoldásod környezetbarátabb:))

Remetekert írta...

Ha szeretnél japántyúkot, akkor a következő fészekalját szívesen Neked ajándékozom. Az eddigieknek is ez volt a sorsa, mert mi csak a tojást esszük, a tyúkot nem, és az a 6-7 db ami van, az bőven elég. Tavaly 54 csibe talált szerető gazdira. Az ideiek költözhetnek hozzátok:)

Lizi írta...

Kedves Remetekert!

Nagyon kedves a felajánlásod.egyenlőre csak virtuálisan tudom elfogadni,de így is nagyon örülök Neki!
Tolna megyétől kicsit lehet ,hogy messze vannak...

Remetekert írta...

Még nem kotlanak a tyúkocskáim, de az egyik fészekben már nyolc tojás van, ahhoz már nem kell sok. Amire kikelnek a csibécskék, addigra már Zalában fogunk lakni, akkor már nem is lesztek olyan messze:)

Andicsek írta...

Nagyon csini a blogruhád! ( én is próbálkozok változtatni) Olyan szépek a tojáskák a keltetőben. Nekem annyiban másabb. hogy van egy rács abban ülnek a tojások és van egy kar amit billenteni kell jobbra vagy balra. és hát van rajta egy mérőműszer ami a páratartalmat mutatja. tavaly 2 agrnitúrát keltettünk, viszonylag elég jó kelési százalékkal. (kb fele kelt ki a számítottnak) az egyik lényeg, hogy nem kell megijedni a csibéktől, nem porcelánból vannak ugye. (képek is vannak róluk) már tojik mind a két csapat tojó táp nélkül is. a csalitojást totál egyszerűen oldottuk meg. síma egyszerű műanyag húsvéti barkácstojást rektunk a fészekbe. "bevették" . sok sikert a "babákhoz" (nálunk csak így mondtuk, ha mentünk ellenőrizni őket. segíteni is kellett siknak a kelésben. Nem siettettük, de tojáslukasztás után virágspriccelővel kell kíméletessen vízzel spriccelni- és a páratartalmat megemelni a keltetőben, mert ha beszárad a hártya akkor befullad a madár. És körömvágó ollóval is lehet segíteni. ha picit vérzik nem kell megijedni attól sem. ja és ha a csibe kiszabadult a tojásból és észrevettük akkor kb fél egy órát hagytuk a keltetőben, mert a csipogása lelkesíti a többieket, viszont figyelni kell, hogy ne keverje össze a tojásokat, mert a tojásban elvesztíti a tájékozódását, ha kelés közben van megforgatva. egy kartonlapot raktunk be az eltereléshez. na most nem jut más az eszembe!:)

Lizi írta...

Kedves Andicsek!Ehhez a keltetőhöz is van egy rács,de úgy kevesebb tojás fér bele.Nem mertem elsőre egy drága keltetőt megvenni,de nekem is átlagban az 50-55 tojásból 30 körül keltek.Köszönöm a tanácsaidat,megfogadom őket!

Névtelen írta...

azt szeretnem megkerdezni , hogy hogy lehet eszrevenni hogy a tyuk mikor kotyog es mit kell vele tenni hogy ha kotyog
?????
menyi tojast kell alattenni????? elnezest a sok kerdesert.:::

Lizi írta...

kedves Névtelen!
Állandóan ül a fészken,nem tudod elzavarni,és felháborodva kotyog, ha el akarod zavarni.A kotlósos bejegyzésben találsz keltetési tanácsokat!

Névtelen írta...

hogy kell csalitojast kesziteni?

Lizi írta...

Kedves Névtelen!
Kifújt,gipsszel vagy homokkal töltött tojás,pinpong labda.Vagy sólisztgyurma.De a golflabda is nagyon jó ötlet!

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments