Tavaszvárás

Az utóbbi hetekben kicsit elhanyagoltam a tyúkokat a nagy hideg miatt.Féltettem őket ,nehogy megbetegedjenek vagy megfagyjanak.Egyszer még fagyott tojást is hoztam fel.Naponta kétszer vittem nekik forró vizet,kaptak enni és elszedtem,ami  jár: a tojásokat.Kétszer öt perc .Máskor ottmaradok gyönyörködni bennük,megbeszélem velük a helyi pletykákat,ez-az...


Ma volt az első tavaszi és reméljük,az utolsó télies napunk.10 fokot mértünk.Daráltam nekik a következő hetekre  és beledaráltam az utóbbi hetekben összegyűjtött tojáshéjat.
                                               ő az egyik kedvencem,egyszerre búbos, kopasz nyakú és egy kicsit gatyás


Kitakarítottam az ólat,aminek az alja már egy padlószőnyeghez volt hasonlatos.Hetekig ki se mertem engedni őket,így nem csoda.
Felbuzdulva,hogy itt a tavasz,adtam nekik egy kis kovászt és nyers kenyértésztát.Még meg kell tudakolnom  Attilától,az  erdélyi barátunktól a titkát,de mindent megpróbálok,hogy minél előbb kotlósom lehessen.


Tegnap egy szajkó járt az etetőnknél.

posted under |

9 megjegyzés:

Andicsek írta...

Húú én pont ezeket hallottam, hogy tilos adni a tyúknak. Tojáshéj, tisztán daráltuk le és utána volt pusztulat,. Férjem hallotta valahol, hogy nem kellene nekik adni, mert ferőzést okoz. mondjuk a kovészt és a nyers kenyértésztát nem hallotttam, de azt igen hogy áztatott kenyeret sem szabadna adni nekik mert az élesztőtől valamint a kenyérben lévő adalék anyagoktól is elpusztulhatnak. Na mármost nem kapnak se tojáshéjat sem kenyeret,. Így is elpuszult néhány a télen. Én már nem tartanám egy darabig őket, de a család tiltakozik. Látszólag semmi baja az elhullott tyúknak, nem tudom, hogy mi baj lehet. de jó, hogy itt olvasok nálad okosságot!

Csipkerózsa írta...

Én is tavaszt szimatolok, a kora reggeli, és a késő esti ég is mintha... Közben pedig lázasan tervezünk, és alig várjuk kapirgálós családtagjainkat.:-)
Tojáshéjat a nagymamám is adott nekik, sőt kenyeret is kaptak, és semmi bajuk nem lett. De most én is kérdezgetek majd öreg barátnőimtől, talán most már ők is kimerészkednek a ház elé kis pletykálkodásra.
Addig pedig okosodom Nálad.

p.s.: Csudaszép a kedvenced, de az a helyre kis fekete is!:-)

Lizi írta...

Biztos egy baromfitermelő tiltakozna,de én régi praktikaként hallottam a tojáshéjat.Olyan aprónak kell lennie,hogy ne ismerjék fel.Remélem,nem lesz bajuk,mert most kicsit megijedtem.De csak a saját tojásuk héját kapják,az talán nem fertőző.A kenyérről én is hallottam,hogy árthat,de egy héten egyszer adok csak nekik.(most megyek gyorsan megnézem,élnek-e még!)

Lizi írta...

Ilyen tojásokat is adok !!!Hadd gyönyörködhessetek benne Ti is!!!!!!!!!!

Annamarie írta...

Én is szoktam nekik nagyon ritkán áztatott kenyeret adni, nagyon szeretik, eddig nem volt tőle bajuk. Nálunk is volt fagyott tojás, azóta nem is tojnak, most meg éppen vedlenek. Van valamilyen fehér színű por, ami kalciumot tartalmaz (ha nem értettem félre, akkor a népies neve itt errefelé: kakaspor) amit bele kell keverni a vízükbe, vagy a kajájukba, és az tökéletesen elég nekik. Tojáshéjat nem mertem adni, mert félek, hogy rászoknak, és ha újra tojni fognak, akkor vége lesz a tojásoknak :-)
Nálunk a szajkók csapatban összeverődve már 3. napja ricsajoznak. Jó őket hallgatni, mert így azt hiszem, hogy jön a tavasz.

Gina írta...

Szia,nem régen találtam a blogodra,és lenne is egy kérdésem(nem találtam email címet hozzád).Ma észrevettem,hogy valamelyik tyúk eszi a tojást.Van valami praktika,ötlet,mert eddig még sose fordult elő.Kukoricát kapnak búzát,zöldet (krumplihéj,káposzta..)a kajába Zeolitot keverek.
Üdv:Gina

Lizi írta...

Kedves Gina!
Nálunk ezt a kérdést tavaly a róka megoldotta...
Ezért van lecsípve a csőre a ,,letojt " tyúkoknak, de ezt a módszert nem javasolnám.Ha a munkád engedni,gyakran nézd meg a fészkeket,így nem lesz talán ideje garázdálkodni.
Ha tudod,melyik tyúk ilyen galád,próbáld különtenni,és oda a fészekbe csak csali tojásokat tégy!Ez lehet gipszből,vagy kifújt tojást tölts meg viasszal.Állítólag így ráun.majd még kérdezősködöm!!!(interneten ferde tojófészekről is olvastam,ahol kigurul a tojás,mint a mesében....)

Gina írta...

Köszi.Ezek nyáriak.3 fészkes tojóállás van,a ferdét már nem tudom kivitelezni.Eddig nem volt gond,de ma láttam egyet aki piszkálgatta a tojást.Megpróbálok gyakrabban kijárni,bár van egy-két fogolyszínű aki vijjog,ha zaklatom tojás közben.Unatkoznak lehet,most hogy jobb idő van keveset vannak az ólban.
Gyönyörű tyúkjaid vannak,a fekete milyen fajta?
Üdv

Lizi írta...

Az ezüst -feketére gondolsz?Az ezüst wyandotte.Az utolsó képen a fekete, ami búbos és szakállas,az meghatározhatatlan falusi tyúk.

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments