tésztagyúrás,kenyérsütés-az önellátás továbbgondolása

Sok kedves megjegyzést kaptam az önellátásról.Jó látni,hogy hasonlóan gondolkodunk.

Szívesen írnék a veteményezésről,keltetésről,de a hideg érezteti,hogy még nincs itt az ideje.Minden reggel 7 körül -12 fok van ,tegnap este 8-kor -17 fokot mértünk.Most a fűtés a legfőbb feladat.Az önellátás gondolata azóta is dolgozik bennem,próbáltam néhány újabb lépést tenni felé a héten.

Hetente a 20 tyúktól kb.70 tojásom van.Ennek nagy részét elajándékozom.Régóta piszkálja a csőrömet(csakhogy a tyúkoknál maradjunk) a házi tészta készítése.Volt néhány próbálkozásom,de mindegyik segítséggel.Egyik délután tettünk egy próbát a 11 éves lányommal.Fél kiló liszt,öt tojás,kicsi só és egy tésztagép,ami kinyújtja-ennyi a recept.Nagy sikerélményt okozott,és rájöttem,hogy nem ördöngösség tökélyre fejleszteni.
A másik próbálkozás a kenyérsütés volt.Sütöttem már kenyérsütőben kenyeret.Jó volt,de nem estünk hasra tőle.Viszont sok kenyérmaradék került idáig a tyúkoknak,mert a bolti kenyerek nagy részéből nem szívesen ettünk,ha már néhány napos volt.Most kipróbáljuk a következőt:amikor eljutok a VÁROSBA ,veszek egy fél lipóti kenyeret,ha ez elfogy,inkább sütök.Limara öregtésztás ,jól bevált fehérkenyerét sütöttem kétszer is
a hétvégén,nagyon finom lett.Kicsit szabálytalan,kicsit égett,de a miénk...

Tegnap nagyon meglepődtem,mikor lesétáltam a kertünk végében folyó Sió partjára.Rengeteg nagytestű madarat láttam.Próbáltam lefényképezni őket,de csak messziről sikerült.Bent aztán kinagyítottam a képet,elővettem a madárhatározót és próbáltam beazonosítani.Szerintem kormoránok voltak,de nyugodtan bíráljátok ezt felül!
Ezek a gyönyörű tengelicek,amik egyébként a kedvenc madaraim,ezekben a percekben reggeliznek.Őket látom,ha kinézek az ablakon.És miért a kedvenceim?Mert fittet hánynak a természet azon törvényére,hogy minél jobban be kell olvadni a környezetbe!


posted under , |

12 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

A tészta már nálunk is jórészt házi készítésű. Nem mondom, hogy Bori mellett egyszerű, mert az ő segítsége még nem mindig igazi segítség, de szélesmetéltet, kockatésztát, levestésztát magam készítem.
Szép a kenyered, és tényleg az a fontos, hogy a tiéd.
Lenne néhány kérdésem, kaphatnék egy email-címet, nem feltétlenül szeretném itt feltenni őket...
Bettus

Anikó írta...

Szia Lizi! Nagyon guszta a kenyered! És a tészta is remek, szívesen olvasok ilyenekről.
Bettus, tedd fel itt is a kérdésed, engem is érdekel!;-)

Csipkerózsa írta...

Megkérdeztem madárszakértőmet, ezek bizony kormoránok.

Lizi írta...

Várom a kérdést,már küldtem e-mail címet.Köszönöm,hogy segítettél kormorán ügyben.

Annamarie írta...

Engem is foglalkoztat a házilag történő tésztakészítés gondolata, csak idő kérdése, és már én sem fogok több boltit vásárolni.
Mi a kenyeret itthon sütjük - kivéve a telet. Kinti búboskemencénk van, a férjem építette, mint kályhás szakember és nagyon jól bevált. Tavasztól őszig minden szombaton kenyérsütés van, sokszor a szomszédba is viszünk, hiszen 2 kg kenyerért nem érdemes begyújtani a kemencét.

Lizi írta...

Ha a térképen az Őrséget Tolna megye mellé tennénk,cserélhetnénk kenyeret házi tésztára!!!

margoo írta...

Bizony szép minden! A tészta, a kenyér... meg is nézem ezt az öregtésztás receptet :)

Margaréta írta...

A Limarás öregtészta nagyon kell a kenyérbe, már én is így sütöm a kenyereimet, a kenyérsütőgéppel dagasztatom, utána kiveszem, kelesztem és a sütőben sütöm meg. Tudom ajánlani még E. Margit-ot - emargit.gportal.hu - neki is sok jó kipróbált, kenyérgéphez való receptje van kenyér- és kaláccsal, sőt finom zsömlékkel, aranygaluskával, stb.-stb. kapcsolatosan. Én ma sütöttem meg a "csíkós" foszlós
kalácsot receptje alapján, ami nem csak finom, de nagyon gusztusos is lett.

Andicsek írta...

Én nemrégiben keveredtem ide Hozzád, és igazán örülök ennek. Én mostanában próbálkozok hatékonyabban önellátni, tésztát gyúrtunk sokat tavaly a gyerekeimmel, és a kenyérsütést is tanulgatom, viszont a tojást inkább cseretárgyként használd fel, vagy a tésztát esetleg, de a jó házitojásnak nincs párja a piacon. bocsi nem oktatás csak tanács. tavaly keltettünk csibét, az idén is tervezzük. Jövök továbbra is!:)

Névtelen írta...

Szia :))
Jól gondolod, valóban kormoránok voltak a Sió partján.

Skyhawk007

Névtelen írta...

Szia :-)
Tetszik amit csinálsz. Fenn írtad hogy a száraztészta készítéséhez használsz sót. Felénk nem raknak bele, mivel párásabb időben a só magába szívja a nedvességet. (a szép sárga szín szürkéssé válik)

Éva

Névtelen írta...

Mifelénk is : 1 kg. liszt, 10 tojgli, só nuku, ha pihen kicsit a hűtőben a tészta, a színe még szebb lesz :-)
Ma már nem kézzel gyúrom /elfogyott az izomerőm -is/ , a kenyérsütő gép összedolgozza nekem.

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments