Az én kotlósom

Ez akár egy fogalmazás címe is lehetne...

Szóval bebizonyosodott számomra,hogy a kotlós a legjobb keltetőgép.11 tojásból egyet az elején összetört,de én is összetörtem a keltetőgépben már kettőt is.A 10-ből pedig 8 kiscsibe szerencsésen kikelt.


Még nem találtak fel olyan szert,amitől a tyúk kotlóssá válik.Vannak fajták,aminél ez gyakoribb,mint a másiknál.Írtátok is a japán törpékről,hogy ahogy tojt annyi tojást,amit be tud takarni,máris kotlós lesz belőle.(elkotlósodik:):)
Nekem csak azt tűnt fel,hogy állandóan ráült a fészekre.Ha el akartam zavarni,felborzolta a tollait és kottyogott.Ezekre a jelekre figyeljetek.A lepukkant lakókocsiba,ami az előnevelt csirkék,majd a kacsák helye szokott lenni,beraktam egy  szalmával bélelt ládikában a tojásokat,beraktam a kotlóst és rázártam az ajtót.Le is szokták takarni,de itt annyira külön tudtam választani a többiektől,hogy nem volt rá szükség.Néha belestem az ablakon,de fél óra múlva már el is helyezkedett.Másnap kapott enni,inni,illetve figyelni kell azt a bizonyos kotlósszart is.Merthogy olyan lelkesen kotlik némelyik,hogy elfelejt táplálkozni,le se száll a tojásokról, csak egyszerűen elgyengül és megdöglik.Utolsó két napban kicsit spricceltem a tojásokat,mert az én kotlósom nem járhatott ki a vizes fűbe,így nekem kellett egy kis párát biztosítani.
Nem kezdtek egyszerre kelni a csibék,így inkább kettesével elvettem őket az anyjuktól.Azért szokták ezt tenni,mert nyugtalanítja a csipogás,inkább leszáll a tojásokról,hogy a kiscsibéket tanítgassa.Ezt saját tapasztalatból tudom,mert 2 éve így hűltek ki a fészekben a tojások nálunk is.

Ma reggel aztán visszacsempésztem a kiscsibéit,sőt befogadott az előző keltetésből másik két wyandotte csibét is,pedig azok már egy hetesek.A másik ötöt,a maradékot,ami az előző keltetésből maradt(a többit eladtam,de már meglátogattam őket-jó helyük van!)nem szívlelte.Ez is csoda,hogy ezeket elfogadta,mert csak 1-2 napos csibéket fogadnak el a könyv szerint.

Kérdeztétek,hogy mit kell tenni,ha nem akarjuk,hogy kotlós legyen .Én még ilyet nem tettem,de régen egy vödör hideg vízben megfürdették őket.Ez egy lázas állapot és hűtőfürdőre van szükség a régi öregek szerint!

12 megjegyzés:

Csillagos írta...

Édesek ezek a képek... De olyan fura az utolsó bekezdés, egy kotlós olyan természetes, ki ne akarna olyat? De biztosan én nem értek hozzá...

Csipkerózsa írta...

Most már biztos, hogy nekünk is lesz kotlósunk.:-) Lizi, Te fertőzől.;-)))
Amúgy az nekem is furcsa, hogy nem akarunk kotlóst. Én alig várnám, hogy "kotyújjon" (mifelénk így mondják) valamelyik.

Edit írta...

Hű de jó kis blogot találtam megint :) Nekünk is most egy hetesek a csibék, 9-én keltek ki.Tettem is ki róla egy kis videót. Én még annyira nem értek a tyúktartáshoz, de próbálok itt is a világhálón minél több infót begyűjteni.
Anyumék 10 éve költöztek visza vidékre, én is le le járogattam, de apum halála ótan, (november) minden hétvégén ott vagyok, és próbálok mindenben segíteni anyunak. Mondjuk gyerekkori élményeim, emlékeim vannak, mert minden nyaramat ott töltöttem, de hiányosak azért az élesben történő megvalósításhoz.
Szóval örülök, hogy ide találtam, olvasgatni foglak. :)

Lizi írta...

Örülök,hogy idetaláltál!Üdvözöllek a klubban!
Remélem, sok tapasztalatot tudunk cserélni!

Lizi írta...

Örülök,hogy idetaláltál!Üdvözöllek a klubban!
Remélem, sok tapasztalatot tudunk cserélni!

Edit írta...

Háááát végigolvastalak, isteni a blogod :D Nagyon nagyon tetszik. Fóliasátrat én is szeretnék, és keltetőgépet is. Bár nem tudom miért épp a hétvégén mondta a szomszéd nénim, hogy azok gyengébb csirkék, amelyiket nem a kotlós kelti ki....csuda tudja, mi erről a véleményed?

Amúgy van egy másik blog is, ott is szoktam olvasgatni, ajánlom, ott is tyúkokról folyik nagyrészt az eszmecsere. :D

http://tyukudvar.blog.hu/

További szép napot!
Edit

Lizi írta...

Kedves Edit!
Még a bejegyzésedet is olvastam azon a bizonyos blogon!
Elképzelhető, hogy gyengébbek a keltetős csibék,hiszen mindenre maguknak kell rájönniük,nincs előttük példa.Lehet, hogy ezért későn érnek?:):)

Edit írta...

Szia :) Igen láttam, hogy megtaláltad a blogot. Láttam, hogy kérdezted, hogy tudnád követni, vagy hogy kapnál jelzést, hogy lásd a bejegyzést. Na most ma épp rájöttem én is erre, egyszerűen a blog linkjét felvettem itt a blogspoton az olvasnivalóim listájába, illetve beillesztettem a linket, amit látok, hogy nálad is van kint, hogy kiket követsz. Kép ugyan nem jelenik meg, de ha ír valaki új bejegyzést, látod az irányítópultodban, ott mindenképp, és ha kiteszed, hogy a főoldaladon megjelenjen, ott is. Hűűű na most nem tudom értelmezhető e amit leírtam, kicsit kuszának látom. Na mindegy. Amúgy épp arra is ma jöttem rá, hogy kapok értesítést is ha válaszolnak valami bejegyzésemre, pl. a tyúkudvaron, mert az indapassban én anno citromaillel jelentkeztem be, amit egyáltalán nem is használok, csak ma valamiért kinyitottam ott az emailjeimet, és láttam, hogy válasz jött egy bejegyzésemre.
Egyébként mikor a tyúkudvarra rátaláltam, én egyszerűen a sz.gépen a bal felső sarokba betettem a kedvenceim közé, és onnan lesegettem naponta, hogy van e válazs, vagy új bejegyzés. Na remélem tudtam segíteni :)

Lizi írta...

Köszönöm!már Nekem is a kedvenceim között van!
És a sok hozzászólásért is köszönet!

Edit írta...

Igazán nincs mit :)

Bogyó írta...

De édesek ezek a kiscsibék, biztosan örömöd telik bennük. És árad belőled a lelkesedés, ezt szeretem nagyon. :D

Unknown írta...

Nekem oroszban ült el 14 tojáson. Mennyi az esèlyem? annak, ho
gy mind ki kell

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments