Küzdelmeim az állatokkal

Ne gondoljátok,hogy minden fenékig tejfel ,akár kicsiben gazdálkodsz,akár nagyban.Vannak küzdelmek nálunk is,amit vagy sikeresen leküzdünk, vagy nem..

Szeretem hallgatni,ahogy a friss hó ropog a lábam alatt minden lépéskor.Hát most ugyanezt a hangot hallom,ha megyek az udvarban,csak a száraz fű ropogása hallatszik.

Birkáink egyre nagyobb helyen legelésznek,persze orgonasövényt,almafát,mogyorót is,de már lassan elfogy a legeltetnivaló.Kapnak esténként egy jó adag kukoricát,ami azzal jár együtt, hogy lassan beleesem a kukoricás hordóba, ha el akarom érni a még benne lévő terményt.Sürgősen fel kell tölteni a készleteinket.És persze nagy bőszen locsolunk, hogy mentsük,amit még lehet.

De hát ki gondolta,hogy ilyen forró nyár lesz?

A kacsák mind megvannak, csak szeretnének paradicsomot és zsenge zöldbabhajtásokat zabálni,amikor azt hiszik,nem látom őket.Ezért most büntetésben vannak és csak akkor jöhetnek ki,ha ott pásztorkodom felettük.Körülöttük,miután vedlenek,minden úgy néz ki,mintha Holle anyó megrázta volna a dunyháját.Ők kukoricán élnek,egyenlőre nem áztatom be nekik,mert ilyen hőségben gyorsan megsavanyodna.Birizgálja az oldalamat a kacsatömés is,de lehet, hogy ez a projekt jövőre tolódik.

11 tavalyi tyúkom rendesen ellát minket tojással.Ők-köszönik szépen-megvannak.De a fiatal nemzedékkel vannak problémáim.Volt elhullás,de későn kapcsoltam, hogy nem csak darázscsípés vagy hőguta lehet az oka.Így feláldoztam a legszebbekből. Most már kapnak gyógyszert,jól vannak.

És hát a pulykaprojekt.Betartottam az utasításokat,de nem voltam sikeres.Tanácsoltátok a hagymaszárat,hogy nyomjam a szájukba,de megfogni se nagyon mertem őket..Szép lassan megdöglött 3.Most ketten vannak,ebből egy az enyém,egy a barátnőmé.Nagyon szeretnek kint bogarászni a kertben,és befogattak egy kiscsibét,amit a kotlós lerázott idejekorán.Összebújva alszanak.
Szóval gyűlnek a tapasztalatok,mit kell jövőre másképp csinálnom....

posted under |

5 megjegyzés:

Lidike írta...

Nálunk is elég sok csirke és tyúk is elhullott. Már mi sem tudunk mit kitalálni, hogy mit tehetnénk még.
De a mi tyúkjaink tojni sem nagyon akarnak, ezek a régi tyúkok, nem az idén keltek ki. Hétvégén levágtunk hetet, ebből ötben találtunk tojásokat, rengeteget, de mégsem tojnak. Nem tudom, hogy mit kellene adni nekik enni, hogy meginduljon. Tojótápot is vettünk nekik, de amellett sem tojtak. Te mivel eteted őket, van valami okosságod ez ügyben?

Erika írta...

Nálunk szerencsére a kutyák által megfojtottakon kívül, csak pár naposcsibe hullott el. Tojni viszont nem tojnak a tyúkjaink.Talán ha elmúlik a nagy meleg fognak még pár hétig.

Lizi írta...

Nálunk egy edényben van összekeverve búza és kukorica egészben,egyben darálva egy kis szójával kiegészítve.És a konyhai és kerti hulladék.Más csodaszerem nincs nekem sem.

Juhmeli írta...

Sajnálom a veszteségeket, nehéz ilyen szar időben segíteni az állatoknak átvészelni a nehezét. Nálunk minden nap terítéken van a tyúk téma, úgy érzem semmi nem tántoríthat el tőle, de még nem tudunk belekezdeni, sajnos.
Birkák sorsa mi lesz? Szaporodnak? Vagy mennek a pörköltbe?

Annamarie írta...

Nálunk is zörög a fű annyira száraz, bár remélhetőleg a mai eső helyre teszi. Az én tyúkjaim tojnak rendszeresen, bár néha úgy kell a kertben összekeresgélni a tojásokat. A libák nálunk is vedlenek, az egész udvar tele a tollaikkal, csakúgy, mint nálatok. Sajnálom a veszteséged, én nagyon rosszul élem meg, ha nem tudok segíteni egy állaton.

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments