Hulla szilva a fárul

Nem vagyunk hétszilvafások, csak négy, de arra igencsak büszkék. Mindenféle variációban készült már belőle valami finomság, szegfűszeges szilvakéntsütőben is sütöttem, mélyhűtőben maggal vagy anélkül, sőt, gombóc formájában is várja a telet .Ajándékoztam lelkesen, de csak potyogott és potyogott rendületlenül.Kár lett volna a darazsaknak ajándékozni.Olyan hozzáértéssel vetettem bele magam a cefregyűjtésbe, mintha pulóvert kötnék anélkül, hogy fogtam volna kötőtűt valaha is a kezembe( nem fogtam).

Most ott tartok, hogy gyűjtöm lelkesen, és szinte csupa szép és érett az összes hordóba kerülő szem, néhány kukaccal tűzdelve.Aztán kevergetem, amikor eszembe jut, de akkor mindig, amikor újabb adagot teszek hozzá.Az állaga napról napra változik.
 Lelkesedésem kicsit hanyatlik, mert -bár nem feneketlen-de nehezen akar megtelni a hordó.És persze nem az óriás szeműből, amit mi csak csernobilinak emlegetünk, terem rengeteg, hanem az apróból, amiből 7-8 szem fér a markomba.És én lelkiismeretesen az összeset kimagozom.....

De tanulságos, nagyon is.Mert emlékeztek a ,, Csak megmosom a hajam és már indulok is" reklámra?
Hát ennek nem lehet hasonlóképp nekiállni, tapasztalatból tudom.Mert azt hiszed, csak összekapkodod, kimagozod, és mehetsz újra emberek közé, akkor naiv vagy, mint én. Mert bizony a leveses szemeknél,ha minden igyekezeteddel koncentrálsz, hogy ne a saját ruhádra, arcodra fröcsköljön, az ellenkezője biztos sikerül.Két-három vödörnyi magozása után pedig már összeragad az ujjad, és nem vagy érintőképernyő-barát.Most Muslinca Világtalálkozót tartanak a hordó környékén, de az idő Nekem is dolgozik.
 Néhány hét múlva vagy saját ecetem, vagy saját pálinkám lesz, úgy bizony!

posted under |

3 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

Ugyanez a helyzet nálunk is, csak hozzá jött még kedves belga szomszédunk hat fája... Már rengeteg a lekvár, befőtt, csatni, és a szilva csak nem akar fogyni. Így most a cefrének való gyűlik. A nyolcadik hordónál tartunk.:-)

vargaera írta...

Mi magoztuk-fagyasztottuk, télen illatos fahéjas pite készül belőle, de jut a gyümölcslevesbe is :)

Aszalni is érdemes - nálunk a gyerekek a gépből kapkodták ki annyira szeretik - sűrű palacsintatésztába forgatva az előzőleg rumba áztatott aszalt szilvát, "kirántva", fahéjas porcukorral megszórva különös csemege a hideg téli napokon! :)

Lizi írta...

Bettus! Receptet kéne kovácsolnod a medvehagyma és a pálinka közös felhasználásához, Ha ennyi pálinkátok lesz :)!

Kedves Era!Én is adtam a rokonságban aszalógépbe szilvát és kaptunk vissza kóstolót!Neked milyen aszalógéped van? És hogy tárolod az aszalt gyümölcsöt? Mélyhűtőben?

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments