Ribizliszörp főzés nélkül
Amikor először ültettem ribizliket,bokor híján 3 piros ribizli fát és egy fehér bokrot vettem.A fák nem bírták,egyiket megrágták az őzek,egy a hideget nem bírta egy pedig a forróságot.Azóta ültettem már újra pirosat és feketét is,de csak bokrokat.Az a bizonyos első fehér ribizli azóta is ontja a gyümölcsöt minden évben.Most 3 kiló gyümölcsöt szedtem le róla és még fél kiló feketét az új bokrokról.
Szörp készült belőle a régi családi recept alapján.Régen,mindenféle elektromos csodagépek híján húsdarálón darálták le.Én csak megmostam és szárastul összeturmixoltam a vízzel(a szára szinte egyben maradt így is).
3 kg gyümölcshöz (málna,ribizli,egres) 3 dkg borkősav, 1 dkg szalicil és 3 liter víz.
3-4 napig állni hagyjuk,leszűrjük és minden literhez 80 dkg cukrot teszünk.Kevergetjük,amíg felolvad és üvegekbe töltjük.
Én három különböző szűrőn engedtem át,miután nem volt itthon ilyen hatalmas gézem.Gyerekkoromban emlékszem,amikor a lábon álló gáztűzhely szélére volt felkötve és szép lassan kicsöpögött a szörp....
És hihetetlen, hogy az a kevés fekete ribizli is milyen színt tudott adni!!
U.I.:Kérlek Benneteket, hogy továbbra is szorítsatok és imádkozzatok Bogyóért .Nagyobbak a leküzdendő akadályok,mint mindannyian vártuk és reméltük.Tarts ki,Szilvi!
4 megjegyzés:
Jaj, Bogyót illetően valami ilyesmitől féltem én is, oly régen nem jelentkezett!
A szörpjeid csodásak, bár én csirke-ügyben találtam Rád! :))
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett!!
Én most már harmadik éve a te recepted alapján készítem a ribizliszörpöt ,nagyon szereti a családom isteni finom!!
Én is így készítem, de borkősav és szalicilsav nélkül.
Megjegyzés küldése