Némakacsák

Nem ők Isten legszebb teremtményei, ezt szögezzük le az elején.De ők is finom húsú kacsák, ami mégiscsak fontosabb a szépségnél.Bár a hivatalos pézsmaréce elnevezés azért javít valamit az imázsukon, talán jobban hangzik holmi közönséges némakacsánál.

Tavalyi kiskacsáinkból meghagytam egy gácsért és két tojót, hátha Nekem is sikerül kacsadinasztiát nevelnem.Nem is tudom, hogy ez a próbálkozás gazdálkodásom egyik kudarcának vagy sikertörténetének nevezhető.
Mert bizony úgy jártam, hogy tavasszal megszántam őket, és miután a kertben akkor még csak néhány tökéletesnek éppen nem nevezhető salátában tudtak volna kárt tenni, minden nap kiengedtem őket zöldet csipegetni.Nem őriztem őket, amikor éppen eszembe jutott, bezártam az ajtajukat.Csak az tűnt fel, hogy egyre tisztábbak....megtalálták az udvarunk végében folydogáló Siót.
Ez még rendben is lett volna, de két hét mindennapos fürdés után sztrájkolni kezdtek a tojók.Hiába próbáltam őket becsalogatni, csak néztek rám bambán, de nem jöttek ki a vízből.Én pedig nem tudok úszni....Este már zseblámpával sétáltam fel s alá,és hívtam őket rendületlen. Reggelre már csak egyikük álldogált a körtefa alatt ....várt Rám.
Azért én vidám végét képzelek el a fejemben ennek a történetnek, amiben nem ragadozók szerepelnek, csak egy hercig vadkacsa, aki elcsábította az első pillantásával és boldogan élnek valahol a Sió és a Sárvíz között és nevelgetik tarkabarka kacsáikat.
A maradék két kacsám azóta kijárási tilalom alatt él, és ami a legbosszantóbb, hogy rá két napra a maradék tojóm elkezdte rakni a tojásait.De nem ám az általam kijelölt ládába,hanem egy sarokba,amit ő sokkal megfelelőbbnek érzett.Napról napra több tollat tépett ki magából,
a végén már ki sem látszottak a tojások.


És 9 tojásán ült rendületlenül,csak minimális szünetekre állt fel a fészekről.A tyúkok 3 hétig, a kacsák 4, a némakacsák 5 hétig költik tojásaikat.Ez óriási idő a néhány éves életükhöz képest.Első héten még a kinti havazás is nehezítette a küzdelmét.
 Az öt hét vasárnap lejárt és csak egy felrobbant záptojással szembesültem.Próbáltam kicselezni ,mert annyira sajnáltam a felesleges küzdelmééért.(Lássuk be, még a némakacsáknak is szüksége lehet egy amatőr pszichológusra..)A keltetőből, amiben éppen magyar kacsa tojások keltek, áttettem alá egy repedező tojást.
Nem tudtam átverni,rájött a turpisságra és kilökdöste a fészekből.
És bizony...néhány nap késéssel megérkezett az első kiskacsa,másnap a második  és azóta minden nap többen vannak.4 kacsánál tartunk,még 4 tojás van a fészekben.
És itt a bizonyíték,hogy nem is némák:

posted under |

6 megjegyzés:

Petra írta...

Istenem, annak idején nagyanyámnak is voltak némakacsái. Persze a sütőben már egyformák voltak, talán nem is ettem azóta olyan finom kacsasültet, mint az övé volt.

Csak gratulálni tudok az elszántságodhoz, türelmedhez, és szívből minden jót kívánok.

Annamarie írta...

Cukik ezek a kacsák is. Bár felnőtt kacsa korukban annyira nem szeretem őket (pont a külsejük miatt), de most így kiskacsaként pont úgy néznek ki, mint az én keltetőgéppel kikeltett pecsenyekacsáim.

korenka írta...

Épp egy hete foglaltam le egy pár néma kacsát. :) Imádom a kacsa húst, de titkon reménykedem, hogy ha a fránya tyúkjaim nem hajlandóak kotlani, remélem vállalnak majd dajkaságot.

Messzenéző Minyon írta...

Mi is több éven keresztül némakacsáztunk, egészen addig töretlen sikerrel, amíg meg nem jelent a róka. Sokkal jobb költők, mint általában a többi háziszárnyas és ha már a pszichológiánál tartunk: szerintem egy kiskacsa boldogabban kel ki egy anyakacsa alatt, mint a keltetőben. Nagyon csíptem, amikor az anyakacsa nevelgette, terelgette a kicsiket. Amíg el nem kapta a róka, a kicsiket meg a nyest (vagy görény vagy mi). Arra viszont vigyázz, hogy a gácsér kíméletlenül kinyírja a kicsiket, hogy a tojó minél hamarabb termékeny legyen ismét.

Csipkerózsa írta...

Szerintem ez egyértelmű sikertörténet.
Mindig voltak a nagymamámnál némakacsák, és bár a hangjuk miatt nem nagyon szerettem őket, az ízük csudajó volt.:-)

A keltetőnk tele szász kacsa tojásokkal, remélem lesz belőlük valami...

Unknown írta...

Öszintén kiváncsi vagyok milyen szinű a néma kacsa tójása nehogy keveredjen a tyúkéval. Keltetés miatt. Segitséget köszönöm.

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments