Medvehagyma-mennyország

Gyerekkoromban azt sem tudtam, mi fán terem a medvehagyma. Aztán húsz évvel ezelőtt Ausztriában segédkeztem egy húsvéti ebéd előkészületeiben ,egy Attersee környéki kis erdőben szedtünk medvehagymát ,és valami csodálatos, forró vajjal leöntött,medvehagymával és túróval töltött tésztát főztünk belőle.
Évekkel ezelőtt a piacon vettem néhány csokorral, legeltük aztán a vajaskenyérhez, mint a nyulak.
Két éve pedig, Bettussal alapoztuk meg barátságunkat egy Medvehagymát kiscsibéért csereakcióval.

Tegnap saját szememmel is megláthattam, milyen elképesztően szép egy tengernyi medvehagymaszőnyeg az Orfű környéki erdőkben.



Mesebeli volt szedni, már-már idilli pillanat, mikor észrevettük, hogy egy pótolhatatlan napszemüveget elvesztettünk hajlongás közben.Meg is állapítottuk azt a tényt, hogy igencsak drága lesz ez a medvehagyma, de szerencsére megtaláltuk.Nem szabad rárontani egy ilyen medvehagymapázsitra, csak tövenként egy levelet, fejenként maximum két kilót naponta és természetesen nem védett erdőben, ez szabály.
Most kerül majd apróra vágva, kis dobozban lefagyasztva a mélyhűtőbe belőle,dióval és olajjal összeturmixolva,sóval szárítva a cserépkályhán és természetesen pogácsába.Találtok tanácsokat Erdőkóstolónál és recepteket Limaránál.


Egy megkésett hóvirággal is találkoztunk



posted under |

4 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Én még mindig nem kóstoltam, pedig a múltkori erdőben, ahol jártunk akkor kezdett nőni.

kovtama írta...

Mi Pécs mellett lakunk, itt is rengeteg van, olyan az erdő mint a képeiden. Remélem már felszáradt a nagy sár, mert én is szeretnék végre eljutni, hogy szedjek ahogy minden évben. Szeretjük.

Bartush írta...

Pár éve nyaraltunk Orfűn ilyen időtájt. Az erdőt járva egész családok szedték a medvehagymát, nem hiszem hogy csak 2 kg-t fejenként. Csoda hogy van még.

Csipkerózsa írta...

Ó, ilyen közel voltatok hozzánk...? :-(
Már én is gyűjtögetek Neked mindenféle medvehagymásat, akkor most majd "összemérjük" a dolgainkat, ha végre találkozunk. :-)

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments