Nagymosási ebéd

Talán minden családban van egy -egy olyan étel,ami kötődik egy eseményhez,időszakhoz vagy a család gyökereihez.
Anyai részről tót vér csörgedezik az ereimben,a sztrapacskát meg tudom enni reggelire,ebédre és vacsorára.
Van még a nagy családi recepttárban a korponai torta,ami ugyancsak hagyományos családi torta nálunk.
Apai részről jó adag sváb vér folyik bennem,megosztok veletek egy sváb ételt és a hozzá fűződő történetet.

.A 60-as években,amikor a testvéreim kicsik voltak és még nem létezett automata mosógép,és eldobható pelenka,egész napos munka volt a mosás.Hétfő volt a nagymosás napja.Ilyenkor gőzölögtek a hatalmas fazekak,csak gyors ebédre volt idő.Gyakran főzte ezt az ételt ilyenkor édesapám.
Kartoffel und kles(umlautos a-val,gondolom) a sváb neve. Sok hagymát megpirítasz zsíron,megszórod pirospaprikával és teszel rá tejfölt.A munka nagy része kész.
Krumplit kockára vágva fölteszed kicsit több vízben főni.Mikor már majdnem kész,mellészaggatsz egy kis nokedlit.ha megfőtt,átszűröd a hagymás,paprikás tejfölre nem nagyon lecsorgatva.

A testvéreim átkeresztelték nagymosási ebédnek,ma az unokák csak így emlegetik...

a konyha a gyönki tájházban

posted under |

6 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

Hogy te mindig meg tudsz lepni valamivel...:-) Bár a nevére nem emlékeztem, az ízére annál jobban. Dédikém főzte néha, nagyapám nagyon szerette.
Gyönyörű a kép, nagyon szeretem a sváb házakat, bútorokat.

Névtelen írta...

Szia :))
Jól ismerem ezt az ételt.
Nekem édesanyám sváb (Trábert).
Trábert nagymama rendszeresen főzte, csak náluk mindig csütörtökön volt. Mert, hogy a hétfő és a szerda volt a babos nap. Hétfőn bableves, meg babos tészta, szerdán meg bableves , babfőzelék és héviknédli. Fonetikusan írtam, mert nem tudom hogyan köll helyesen :)

Lizi írta...

Ez a héviknédli nagyon kíváncsivá tett.Vajon milyen lehetett?

Névtelen írta...

Mama készített egy kelt tésztát, hosszabb hengert sodort belőle, majd bele tekergette egy nagyobb lábasba. Úgy emlékszem a tetejét vékonyan megkente tojással. majd hagyta még kelni és sütőben kisütötte. Ugyanebből a tésztából kis, lapos háromszögeket is formált, majd ezt zsírban sütötte ki. Na és ezeket ettük a babfőzelékhez, meg a bableveshez is. Istenem, de szép is volt!
Miközben mindezt írom, férfi létemre kicsordult az összes könnyem.

Névtelen írta...

Hamarosan kész a blogom itt a blogspoton, akkor már nem névtelenül fogok írogatni neked :)
Egyébként a Dísztyúkos fórumon a Skyhawk007 vagyok.

Lizi írta...

Kedves Skyhawk007!

Felkutatom Neked a pontos receptet!

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments