Florentinert karácsonyra

Tudom, már csak a későnfutottak kezdenek ilyenkor aprósütemény sütésébe,de nem tarthatom meg magamnak ezt a receptet,mert sok jótól megfosztanálak Benneteket.

Majd' 20 éve tanultam Linzben,azóta nagy kedvenc ez nálunk.A ráfordított idő,türelem és az alapanyagok ára egyenes arányosságban van a süti minőségével,ne aggodalmaskodjatok!

Az eredetileg tanult receptet írom le,én ennek hol a felét,hol a negyedét készítem.Ha nagyon vág az eszem-mint ma is- képes vagyok a 3/5-ét is elkészíteni.......

Florentiner

fél kiló szeletelt mandula
fél kiló cukor
30 dkg cukrozott narancshéj(ezért az idén lejártuk a lábunkat)
40 g(!) liszt
25 dkg vaj
fél liter tejszín



Sokáig főzzük,ami szerintem fél óránál több és egy óránál kevesebb,amíg átmegy ezen a csodálatos színváltozáson.Persze nem kell állandóan kevergetni,de a párhuzamos munka,ami mellette csinálunk,az ne a teregetés legyen a ház másik végében.
Ha képesek vagyunk várni,hogy kihűljön,kevesebb égési sérüléssel is megúszhatjuk a következő műveletet.Vékony ostyalapocskákra (novemberi aldis beszerzésből) kis halmokat igazgatunk,vagy csak egyszerűen a sütőpapírra igazgatjuk .Előmelegített sütőben rövid ideig sütjük,amíg még jobban karamellizálódik és kicsit megbarnul a széle.Hagyjuk a tepsin hüldögélni,mert a vulkáni lávához hasonlóan fortyog és éget.


A tyúkjaim megkértek, hogy továbbítsam Nektek karácsonyi jókívánságaikat.Ehhez Én,Pipi néni is szeretnék csatlakozni:Boldog Karácsonyt!!!


U.I.:nem tudom mit keres Mozart a baromfiudvarban......

posted under |

5 megjegyzés:

Fernel írta...

Huhh, Lizi! Pont ezt keresem már egy ideje, kaptam lánykámtól ostya lapocskákat :D
Nekem van oranjat- nak nevezett cukrozott narancshéj, még tán tavaly vettem a lidl-ben, az jó hozzá?
Az idén a foszlós fonott kalácsomba mazsola helyett aszalt vörös áfonyát ( lánykám nem szereti a mazsolát), meg ezt a szárított narancshéjat tettem, isteni finom lett. Holnap ismétlés, mert már el is fogyott.

Fernel írta...

És békés, boldog, áldott Karácsonyt és egészséges , boldog, új évet is kívánunk melléje!

Dominika írta...

Boldog karácsonyt neked és a családodnak!

Lizi írta...

Pont ez kell hozzà:):)Remélem,ízleni fog!!

Névtelen írta...

További boldog Karácsonyt kívánok! Eszter

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments