A legszebb falunevek (szerintem)

Már benőtt a fejem lágya,mire tudatosult bennem, hogy Retyezát,Hencida és Bonchida nemcsak a mesében léteznek.(Bonchidára el is jutottam,katartikus élmény volt Erdély Versailles-át látni...)


Mindannyian elfogultan is válaszolhatunk arra a kérdésre,melyik is a legszebb falunév.De most nem az emlékekről,családi kötelékekről van szó.

Ha a közvetlen környezetemben nézek körül,és csak kicsit vagyok elfogult,akkor Keszőhidegkút és Tengelic(miután a kedvenc madaramat is így hívják) érne el nálam helyezést.
Ha már kicsit jobban szétnézek,akkor Dunaszentgyörgy,Dunaszentbenedek,Boldogasszonyfa,Pördefölde és Nyugotszenterzsébet is dobogós lehetne.
De Erdélyben bukkantam igazi kincsekre:Alkenyér,Aranyosszék,Homoródkarácsonfalva,Bálványosváralja mind csodaszépen beszédes falunevek.De tudjátok,mi az én két választottam?
Válaszút és Istensegíts...nagy mélységeket kellett megélni ott az embereknek,hogy ez jusson eszükbe.....



Persze ha lennének alaposabb számítógépes ismereteim,biztosan szavazni hívnálak Benneteket.
Kíváncsi vagyok,Ti mit tartotok a legszebb falunévnek?

posted under |

8 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Ami számomra legszebb: Szépkenyerűszentmárton. Vannak még,országban jártamban-keltemben felfigyelek nevekre, most ez jutott eszembe. Majd még leírom neked.

Holdgyöngy írta...

S még egy, van nekem egy "vár szerelmem" Gyergyószárhegy,gyűjtöttem róla mindent, amit találtam.S mikor kiránduláson odaértem kifogyott a film a fényképezőgépemből... A kastélyodról jutott eszembe.

Fernel írta...

Csodaszép neveket találtál, én azért még hozzá tennék kettőt,mindkettő személyes kötődésű: Karácsonyfalva, és Szentháromság. Az utóbbi édesanyám szülőfaluja...

Csipkerózsa írta...

Boldogasszonyfa nálam is dobogós, bár ez "hazaszavazás".:-)
Erdély... Alkenyér, Gyergyócsomafalva (csodálatos a dallama, egy időben, ha rossz kedvem volt, ezt dúdolgattam magamban), Csíkkozmás.
És itthonról: Sasrét, Nyugotszenterzsébet, Terecseny...
Hú, egészen belemelegedtem...

Lizi írta...

Köszönöm a szebbnél szebb faluneveket.Egyik beszédesebb,mint a másik..és mindegyik lehetne dobogós...

Adél írta...

Számomra Bonchida a legszebb falunév, hisz ott laktak a nagyszüleim, 6 éves koromig többet voltam ott, mint a szüleimnél, aztán az iskolai évek alatt is ott töltöttem mindegyik vakációmat. Örülők, hogy jártál ott és tetszett. A kastély udvarán sokat játszódtunk régen, ma már felújítás alatt van.

Lizi írta...

Kedves Aleda!örülök,hogy idetaláltál!
Milyen szép is lehetett ott Bonchidán nyaralni...

Szömörce írta...

Szerintem : Iklódbördöce :)

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments