Gazdálkodj okosan!

A hétvégén kezembe akadt Polcz Alaine Életszakácskönyve.Ledöbbentem,mikor arról írt a vidéki emberek kapcsán,hogy még ő is emlékszik arra,mikor a boltból semmi mást nem vettek,csak petróleumot,sót és cukrot.

 A mai falusi ember fényévekre van ettől.Persze,nem szeretnék állandóan kenyeret sütni,vajat köpülni,szőni,de nagyon elgondolkodtatott.Idáig is csak saját lekvárt,bodzaszörpöt,savanyúságot,baromfit,diót ettünk,de talán érdemes átgondolni,mit tehetnénk még másképp.Disznó tartására talán még nem vállalkoznék,de a csirkék,kacsák mellé néhány pulykát bevállalok.Az udvarunkban elférne néhány birka is....esetleg kecske?????

Még nem tudom,de körvonalazódik egyfajta bővítés.

A kertet is érdemes átgondolni.Tavaly  télen kb. 100 saláta volt a fóliában,március 15-én már azt ettük A tyúkoknak is jutott bőven.Idén sajnos nem maradt meg belőle egy sem.Az is biztos,hogy több borsót kell vetnem,mert vehetek akármilyen extra zsenge feliratút,az meg sem közelíti a sajátomat,ami már decemberben elfogyott a mélyhűtőből.

Kíváncsi lennék ,ti mit  gondolkodtok egy kisebb fajta önellátásról.


Ezt egy külföldi skanzenban fényképeztük.
Mindig továbbtolhatod a kotlóst a csibékkel-így talán nem éri őket semmi baj.






posted under |

8 megjegyzés:

Annamarie írta...

A kisebb fajta önellátás nálunk is tervben van, azért is tartunk tyúkokat (kizárólag csak a tojásért), azért is szántattunk még tavaly ősszel nagyobb területet, mert készülünk a tavaszi veteményezésre. Húsárut viszont kizárólag boltban veszünk, mert én nem tudom egyetlen saját állatomnak elvágni a nyakát.
Szerintem van jövője az önellátásnak!

Csipkerózsa írta...

Ugyanígy. Ma beszélgettem valakivel, aki azt mondta, hogy az öngondoskodás ma kötelező. És igaza van. ezért van nekünk is a konyhakert, fagyasztok le, főzök be, amit csak lehet. Ott az erdő, egész évben adja a gombát, finomabbnál finomabbakat, szárítva, fagyasztva folyamatosan használjuk. No és az állatok. Nyulat eszünk, húst csak ritkán veszünk, akkor is hentesnél. De tavasztól nekünk is lesznek tyúkjaink, kacsáink, pulykát is szeretnék és gyöngytyúkot.
A kenyeret is magam sütöm, sőt, másoknak is a faluban. Tejet háznál vesszük: én megveszem a tejet, ő vesz tőlem lekvárt, ezt-azt.

margoo írta...

Ez egy nagyon jó irány! Meg kell valósítani mindent, amit lehet!
Legyen benne sok-sok öröm! :))

Csillagos írta...

Szia Lizi:))) Úgy irigyellek a tyúkok miatt, tiszta röhej, itt a kisváros közepén szeretnék állatokat, de sajnos,sok okból nem lehet... Barátnőmhöz járunk tyúkozni... Csipkerózsa, téged meg a gombáért irigyellek:)))

Andi írta...

Egyetértek, az öngondoskodás kötelező lenne. Ha van rá lehetőség a kert és a tyúkok simán. :)

Beszter írta...

Szia Lizi!
Mi pont így éltünk gyerekkoromban (anyukám most is): húst, zöldséget, gyümölcsöt megtermeltük,a szomszédnénivel estékbe nyúlóan csináltuk a csigát. Emlékszem, nagymamámnál alig volt szemét, még a tejeszacskókat is elmosta, lábtörlő lett belőlük.
Egyetemre mentem, évekre városi lány lettem, de most, hogy családom lett, nagyon vágyom vissza. Mégy egy-két év, és nekem is lesz tyúkudvarom, addig is okulok a ti tapasztalataitokból.
Minden jót nektek!
e.

Lizi írta...

Kedves Eszter!

Gondolatolvasó vagy,hogy pont a csigatésztát említed?
Pont ezen töröm a fejem!

vargaera írta...

Mi is az önellátást tűztük ki célul, járható útnak!
Falura költöztünk, amit lehet helyben, helyi termelőtől vásárolunk, magunk termesztjük, neveljük. Pici gyerekeink mellett, amennyi időnk van, apró lépésekben haladunk előre, reméljük végül sikerül megvalósítani a teljes önellátást és azt, hogy ne függjünk szolgáltatóktól (fával tüzelés, és részben már talajvizet is használunk - vécé öblítésre, kemencében is főzünk, sütünk). Ami még hátravan: eon helyett majd napenergia, villanytűzhely helyett takaréktűzhely, fűtéskorszerűsítés, szigetelés stb.

A házi (saját) kenyér a legjobb, tudod mi van benne, mentes minednféle liszkezelőszertől, méregtől, és belesütsz egy picit a lelkedből is :)))

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

rendszeres olvasóim

Népszerű bejegyzések


Recent Comments